Zakon Assassin's Creed


Komentarze: Recenzja

1. Gajos903-01-2017, 22:47Dużo w recenzji jest spoilerów?
2. DarthDestruktor1003-01-2017, 22:55@Gajos: Tak.
3. ezioauditore150704-01-2017, 06:18Dzięki, naprawdę fajna recka!
PS Taka mała uwaga, w rzeczach które przeszkadzały Ci w szerzej pojętym uniwersum powinno być, że to Ezio zrezygnował z praktyki odcinania palca, bo Altair ten palec jeszcze miał odcięty :)
4. DeadExit1004-01-2017, 10:40@ezioauditore150: z odciętym palcem chodziło głównie o typ używanego ostrza. jak widać w XV wiecznej Hiszpanii musieli poświęcić palec, ale za to mieli już wbudowaną wyrzutnię lin, niczym angielscy Asasyni.
5. DarthDestruktor1004-01-2017, 14:36@ezioauditore150: Nie masz racji. Altair był jednym z ostatnich Asasynów z Lewantu, którym ucinano palec. Kiedy został Mentorem, zrezygnował z tej praktyki. (źródło: Kodeks Altaira)
6. Kamil11104-01-2017, 15:25Rajskie jabłko było dużo mniejsze niż w grze
7. Ake P.04-01-2017, 16:33@ezioauditore1506
że to Ezio zrezygnował z praktyki odcinania palca, bo Altair ten palec jeszcze miał odcięty :) © 2017 zakon-ac.info
To tak, jakbyś powiedział, że to Altair wymyślił białe kaptury jako część stroju Asasynów, albo że Connor stworzył osiowe ukryte ostrze.
8. ezioauditore150705-01-2017, 06:34@DarthDestruktor: Nie wiedziałem, dzięki za info :) Pamiętałem tylko, że synowie Altaira również mieli ucinane palce, także wydawało mi się, że tą praktykę wprowadzono dużo, dużo później.
@Ake P.: Już nie musisz mi tak wyjeżdżać, po prostu myślałem, że wprowadzono to w późniejszym wieku.
9. dawjen605-01-2017, 10:29A propros krzyży templariuszy w ich siedzibie w Londynie. Czy w filmie jest to placówka Abstergo? Bo jeżeli nie to krzyże są usprawiedliwione moim zdaniem.
10. Wyklęty805-01-2017, 11:08Może nakręcą kolejne części, więc może wtedy wyjaśnią te niedociągnięcia w tym filmie
11. dawjen605-01-2017, 11:45@Wyklęty: Nakręca pod warunkiem, że na tym filmie zarobią.
12. DeadExit1005-01-2017, 12:49@dawjen: Z tego co pamiętam, to placówka była nazwana po prostu miejscem spotkań Wewnętrznego Kręgu Templariuszy. Na upartego mogliby się tłumaczyć po postu, że było to spotkanie udziałowców Abstego, co miałoby więcej sensu, niż walenie po oczach czerwonymi krzyżami, krzyczącymi: TU JESTEŚMY! ZABIJCIE NAS!...ehhh
13. dawjen605-01-2017, 15:15@DeadExit: No właśnie, skoro to miejsce spotkań WEWNĘTRZNEGO KRĘGU to nie muszą się kryć z tym kim są naprawdę. Spotkania udziałowców z kolei pewnie robią w jakimś biurowcu Abstergo (myślę, że nie każdy udziałowiec jest równocześnie templariuszem).
14. DarthDestruktor1005-01-2017, 18:20@dawjen: To raczej chodzi o to że spotykają się z oznaczonym ich symbolami budynku, który powinien być łatwym celem ataku. Zamiast no nie wiem - w czymś mniej oczywistym.
15. Balum10606-01-2017, 18:15Mi się wydaje, że to Jabłko z filmu jest tego typu co to co Arno znalazł (w tym dodatku). Ale i tak najlepsze jest to, że replika którą można kupić (którą posiadam), przedstawia zupełnie coś innego niż jabłko z filmu. W filmie jest metalowe, z znanymi wzorami, a replika wygląda jak kawał bursztynu z nierówną chropowatą powierzchnią, z wyszczerbionymi miejscami i zupełnie innymi wzorami. Zagięło mnie to xD
16. hexer06-01-2017, 20:04Byłem na filmie, bardzo pozytywnie mnie zaskoczył mimo wielu złych recencji m.in. na kanale Tylko kino na YT i oczywiście się z nią nie zgadzam. Film oceniłbym 7,5/10. Gra aktorska na bardzo wysokim poziomie, sceny walki dynamiczne i bardzo efektowne. Mogły by był trochę dłuższe, ale od tego raczej będzie kontynuacja filmu :) Jedyny minus jaki mogę wystawić to scena z obcinaniem palca - dla mnie osobiście trochę absurdalna skoro wiemy z gry że Leonardo da Vinci ulepszył ostrze dla Ezio i było to pare ładnych lat wcześniej niż zaprzysiężenie hiszpańskiego asasyna.Generalnie mocno polecam - i oczywiście w ogromnej większości przeważała płeć męska (trudno się dziwić) ;)
17. hexer06-01-2017, 20:06@hexer: na sali przeważała płeć męska ;)
18. Malina_on507-01-2017, 01:18To i ja dorzucę coś od siebie, przy okazji odnosząc się do powyższej recenzji i dając do myślenia :)
Dla mnie film był bardzo dobry. Fajnie skonstruowana, wartka akcja. Dobry motyw z nowym animusem, choć dziwi mnie wielkość urządzenia, podczas gdy jest Helix już, ale z drugiej strony bardzo dobrze oddaje on to, co dzieje się w odtwarzanych wspomnieniach. Przy czym za mało technologicznych i technicznych wyjaśnień. Przydałby się głębszy opis działania, więc rzeczywiście jest tu ten wspominany brak wprowadzenia. Nie mniej jednak nie mówiłbym o tym braku tak drastycznie, gdyż pewne rzeczy pojawiają się w trakcie trwania filmu, są wplecione, a nie sucho przedstawione. Efekt krwawienia, działanie Animusa - naprawdę świetny pomysł i wykonanie na przedstawienie tego.
Sprawa uciętego palca - zwróćcie uwagę na rok! Ezio chyba nawet nie ruszył jeszcze do Turcji! A co dopiero mówić o Hiszpanii, gdzie nowinka techniczna od Leo mogła jeszcze nie dotrzeć. Bractwa różnych krajów się przenikały, ale trochę to trwało.
Aktorzy: no rzeczywiście racja... Dominująca rola Ironsa (uwielbiam i pasuje na templariusza, a grał Rodrigo Borgię w serialu o tejże rodzinie) oraz Fassbendera (od czasu obejrzenia go w roli Magneto gość coraz bardziej mnie hipnotyzuje i fajnie, że tak się zaangażował w AC, bo mogliśmy go zobaczyć w napisach jako jednego z producentów). Marion... Mogło być lepiej, to fakt. Jest taka mało żywa w roli panny Rikkin, czegoś brakuje. Reszta miała niewiele czasu na pokazanie i przyznaje rację w punkcie "brak przywiązania do postaci Marii i mentora", choć Maria już zdążyła trochę poruszyć serce. Cieszy mnie też obecność potomka Baptiste, który to był potomkiem uwielbianego przeze mnie Adewale.
Muzyka: nie narzucała się aż tak mocno, zbyt mocno zaangażowałem się w obraz, żeby móc docenić ją w pełni, ale zgrzytu nie było i na pewno na plus :)
No i najlepsze na koniec - SMACZKI:
Trochę ich było. Jako pierwszy - osoba Alana Rikkina, która jest ogromnym łącznikiem z wydarzeniami z gier. Do niego jeszcze wrócę.
Narzędzia. Przez chwilę myślałem, że pojawiły się bombki z Revelations, ale były to "tylko" bomby dymne. Co ciekawe, identyczne ukazały nam się w scenie przekazania Jabłka w przeszłości i w walce w siedzibie Abstergo we współczesności. Ukryte ostrze w pełnej krasie. Przyznam, że zdziwiły mnie wystrzeliwane liny w czasach hiszpańskiej inkwizycji... Rodzeństwo Frye miało się na kim oprzeć?
Scena decyzji Calluma przed tym, jak reszta Asasynów przyszła po niego - czy wśród "duchów" tylko ja widziałem Arno? Poznaliście jeszcze kogoś?
Jabłko Edenu? Rzeczywiście wyglądało jakoś inaczej. Aż myślałem, że Templariusze znaleźli podróbę. A że nie zostało w pełni użyte... Dobrze! Robią smaka! Szczególnie osobom rozpoczynającym przygodę z AC od tego filmu. A osoba Kolumba... Zachodziłem w głowę, kto to do cholery jest do momentu, aż nie powiedzieli. Shame on me, że nie zdążyłem się kapnąć. Spotkania wewnętrznego kręgu nie skomentuję szerzej jak: trochę naciągane, a krzyże są obecne gdzieś cały czas. "Najciemniej pod latarnią" xD
A teraz trochę o tym, co na może czekać, co mnie zastanawia.
Jak mają się wydarzenia współczesne z filmu do próby zdobycia całunu w Londynie przez Rebeccę, Shauna i Galinę? Chodzi mi o ramy czasowe obu zdarzeń. W każdym razie film wprowadza nowość. Nowe postacie, których losy mogą się zetrzeć ze znanymi nam wcześniej bohaterami. Wiemy teraz, że Asasyni mają Jabłko, a Templariusze całun. Co dalej? Wiemy też, że nie żyję Alan Rikkin, a easter egg z Watch Dogs podpowiada, że zginął też Olivier Garneud (czy jak to się tam pisało). To znaczy, że Templariusze stracili dwie dość istotne osoby. Nie wspominając już o Vidicu, ale to już trochę prehistoria xD Film zdaje się pokazał nam też wielkiego mistrza templariuszy, którym jest kobieta. Ubisoft otwiera sobie tymi szczegółami nowe możliwości. A wracając do Rebecci Crane... Martwię się. Bardzo mnie ciekawi, co z nią.
Jeszcze jedno mi się przypomniało: pokaż efektu krwawienia w filmie i tego, jakoby co niektórzy oszaleli... Przypomniała mi się Galina i jej rodzina... A śpiewanie "Crazy" było genialne!
Niecierpliwie czekam na kontynuowanie wątków z tego filmu. Oby w kolejnej ekranizacji, ale też w grach :) Ale się rozpisałem xD
19. Aquila88607-01-2017, 13:53@Malina_on: nie przewidziało Ci się, też go zauważyłam - Callum jest potomkiem Arno i dlatego zobaczył go wśród duchów swoich przodków ;)
20. Malina_on507-01-2017, 14:57To rodzina?! Kurde, trzeba poszukać drzew genealogicznych xD
21. DarthDestruktor1007-01-2017, 15:14@Malina_on: "Sprawa uciętego palca - zwróćcie uwagę na rok! Ezio chyba nawet nie ruszył jeszcze do Turcji! A co dopiero mówić o Hiszpanii, gdzie nowinka techniczna od Leo mogła jeszcze nie dotrzeć. Bractwa różnych krajów się przenikały, ale trochę to trwało." - Skoro tak, to czemu przed powstaniem ten nowinki technicznej Giovanni Auditore nie ma odciętego palca? Ano dlatego że to nie nowinka i wprowadził ją Altair w swoim kodeksie. "Zachodziłem w głowę, kto to do cholery jest do momentu, aż nie powiedzieli. " - Może dlatego że właściwie nie wiemy, jak wyglądał historyczny Krzysiek Kolumb.
22. Malina_on507-01-2017, 16:25@DarthDestruktor: Z tym uciętym palcem rzeczywiście się nie będę kłócił :) Przede wszystkim, wymagałoby to dokładnego przejrzenia wszelkich materiałów, a w tej chwili nie jestem przygotowany. Co do Kolumba, to zdawało mi się, że gdzieś już jego nazwisko padło, ale w sekcji o Fragmentach Edenu i ich posiadaczach go nie ma. Teraz można już dodać :D
23. DeadExit1007-01-2017, 16:41@Aquila88: No i moja genealogia znowu do poprawy...ehhh
24. Aquila88607-01-2017, 17:10@Malina_on: @DeadExit: Psikus :D Sofia w trakcie filmu powiedziała Callumowi, że od dawna go obserwowali i pokazała mu tablicę z jego historią - właśnie na niej była wzmianka, że jest potomkiem francuskiego asasyna ;)
25. DeadExit1007-01-2017, 21:31@Aquila88: Podczas seansu nie przyglądałem się tej tablicy. Przy następnej wizycie w kinie będę skupiał się na smaczkach.
26. PL-A1008-01-2017, 10:21@DeadExit: Jeśli znajdziesz jakieś smaczki to możesz o nich wspomnieć na forum w "Smaczki w filmie AC" ;)
27. DeadExit1008-01-2017, 10:52@PL-A: Na pewno zrobimy kiedyś artykuł poświęcony ciekawostką umieszczonym w tym filmie, ale do tego muszę poczekać aż film ukaże się na blu-ray.
28. PL-A1008-01-2017, 14:27@DeadExit: Pozostaje, więc tylko czekać na wersję blu-ray. Jak już wyjdzie to chyba obejrzę ten film ze sto razy XD
29. Gordon811-05-2017, 00:26Właśnie obejrzałem ten film i już tego żałuję
© 2008 - 2017 zakon-ac.info • there is only ZAC
020
Patronat
Społeczność
Ładowanie...
Do góry
TOP5#19:
  1. FIFA Polonia
  2. Zakon Assassin's Creed
  3. Marvel Comics
  4. Markolf
  5. Need For Speed
wygraj płytę GIGABYTE dla gracza